Kjøp av tjenester fra utland

Generelt om regnskapsføring
Svar
Jericho
Innlegg: 2
Registrert: 25.11.2019 14:31

Kjøp av tjenester fra utland

Legg inn av Jericho » 31.01.2020 16:10

Hei,
Jeg har ENK registrert i MVA. Jeg vil kjøpe IT tjenester fra EU. Tjenestene er MVA-pliktige, med utenlands leverandør skriver faktura uten MVA. Kan noen hjelpe hvordan må registrere de tjenester og hvordan må jeg vise MVA ?

Takk :)

Brukeravatar
tor2502
Innlegg: 21
Registrert: 04.11.2019 17:23

Re: Kjøp av tjenester fra utland

Legg inn av tor2502 » 31.01.2020 20:04

Kjøp av tjenester fra utlandet

Forutsetter at en fjernleverbar tjeneste kjøpes og at kjøper skal beregne merverdiavgift etter reglene om snudd avregning. En fjernleverbar tjeneste er en tjeneste «der utførelsen eller leveringen etter tjenestens art ikke eller vanskelig kan knyttes til et bestemt fysisk sted», jf. merverdiavgiftsloven § 1-3. Konsulenttjenester, advokattjenester, reklametjenester IT-tjenester og alle tjenester som kan leveres elektronisk er eksempler på fjernleverbare tjenester.
Kjøp av slike tjenester fra utlandet medfører at norsk kjøper er pliktig til å beregne merverdiavgiften, i motsetning til hovedregelen om at dette er selgers ansvar.
Er tjenesten ikke fjernleverbar skal selger i utlandet registreres i Norge og beregne merverdiavgift på fakturaen, og fakturakravene skal følge bokføringsforskriften.
Når den norskregistrerte næringsdrivende mottar en faktura for kjøp av en fjernleverbar tjeneste, må man sjekke at fakturaen faktisk oppgir en utenlandsk næringsdrivende og dennes adresse.
Fakturagrunnlag i utenlandsk valuta skal omregnes til norske kroner ut fra omregningskursen på leveringstidspunktet. Ved omregning skal tollmyndighetenes kurser benyttes.
Kjøp av tjenester føres i omsetningsoppgaven i en egen post 12 hvor utgående merverdiavgift oppgis. Virksomheter som har full fradragsrett fører den samme avgiften til fradrag under fradrag for inngående merverdiavgift i post 17.

Skattemyndighetene stiller svært strenge dokumentasjonskrav. anbefaler derfor at man bruker litt ekstra tid på å sjekke at vilkårene er oppfylt, for å unngå at tilleggsavgift blir ilagt ved et eventuelt bokettersyn.
Kort sjekkliste:
Gjelder kjøpet en fjernleverbar tjeneste?
- Er fakturaavsender registrert i utlandet/avsenderadresse utenlandsk?
- Er mottatt faktura tilstrekkelig spesifisert etter kravene i bokføringsforskriften § 5-1-1?
- Er tjenestene fullt ut til bruk i din avgiftspliktige virksomhet, til både avgiftspliktig bruk og unntatt bruk, eller fullt ut til unntatt bruk? Dette bestemmer fradragsprosenten på omsetningsoppgaven.
___________________
Tor2502
Mac OSX ver. 10.15.7 Catalina
"Regnskap/lønn/årsoppgjør i 30år, derav eget byrå i 11år"
jobber hjemmefra , all bilagshåndtering skjer elektronisk på dropbox.

Brukeravatar
chreide
Site Admin
Innlegg: 259
Registrert: 06.05.2018 16:10
Sted: Trondheim

Re: Kjøp av tjenester fra utland

Legg inn av chreide » 02.02.2020 19:27

I praksis bruker du mva-kode 86 på dette. Da blir MVA-melding riktig.

Svar